Aktuelt

På lagertomta til Lilleborg har alternativene vært leiligheter eller skole. I januar 2018 bestemte byrådet seg for skole. Og det blir et fint grøntområde mot elva.
Den flotte bygningen og restauranten brant i desember 2015. 23 måneder senere åpnet den på nytt.
Åpnet forsommeren 2017
Laksen går nå opp til Øvre Foss.
Åpnet 17. juni 2013
Se program fra NRK skole
Nå får man info til smarttelefon eller nettbrett.
Akerselva er en sosial og politisk skillelinje i Oslo by.
Den andre mars 2011 rant 6000 liter klor ut av vannbehandlingsanlegget ved Akerselvas start. NIVA-rapporten fra slutten av mai samme år viste at mye av insektlivet har klart seg godt.
Snart ser vi hverken elva eller bygningene langs den på sommerstid.

Såpeindustrien

På østsiden av elva, noen hundre meter nedenfor Bjølsenfossen, var det allerede i 1833 etablert en oljemølle, og fra 1842 en såpefabrikk. Fra 1850 drev apoteker Petter Møller, altså han som fant opp metoden for produksjon av tran ved hjelp av damp. I 1863 overtok Petter Kildal, som satset videre på lampeolje og såpe. Etter hans død ble virksomheten omdannet til aksjeselskapet Lilleborg fabrikker, som på mange måter er synonymt med såpeproduksjon i Norge.

Lilleborgs sæbeAllerede før denne  tid (rundt 1710) hadde imidlertid Gerhard Treschow, som eide Bjølsen gård, drevet "sæbesyderi" noe nedenfor Bjølsenfossen. Alt er nå historie. Som den siste såpeprodusent flyttet Lilleborg ut av Oslo i 1997. Nå er bare et lager tilbake ved Akerselva - og det skal også rives i nær framtid (skrevet høst 2015).