Aktuelt

På lagertomta til Lilleborg har alternativene vært leiligheter eller skole. I januar 2018 bestemte byrådet seg for skole. Og det blir et fint grøntområde mot elva.
Den flotte bygningen og restauranten brant i desember 2015. 23 måneder senere åpnet den på nytt.
Åpnet forsommeren 2017
Laksen går nå opp til Øvre Foss.
Åpnet 17. juni 2013
Se program fra NRK skole
Nå får man info til smarttelefon eller nettbrett.
Akerselva er en sosial og politisk skillelinje i Oslo by.
Den andre mars 2011 rant 6000 liter klor ut av vannbehandlingsanlegget ved Akerselvas start. NIVA-rapporten fra slutten av mai samme år viste at mye av insektlivet har klart seg godt.
Snart ser vi hverken elva eller bygningene langs den på sommerstid.

Kultur

Teknisk museumEn Akerselvavandring er i høy grad en kultur- og arkitekturvandring. Langt opp mot Maridalsvannet finner vi Teknisk museum, hvor det blant annet er interessant å titte på Akerselvautstillingen. Her finner vi eksempler på alle de fem industrigrenene som fantes langs elva: verksted, tekstil, metallurgisk, næringsmiddel og farmasøytisk industri.


Gamle MustadområdetFrysjakunstnerne har gitt liv og kultur til det gamle Mustadområdet langt oppe ved Akerselva. Her finner vi både kunsthåndverkere, malere og grafikere, glasskunstnere og en fotograf.


Vøienvolden
Vøienvolden gård er en perle av et anlegg midt i Oslo by. Vakre gårdsbygninger omkranser et nydelig tun, og her inne er det fred og ro. Drar man hit, er det som et sprang 200 år tilbake i tid. Stedet eies og drives av Fortidsminneforeningen, som har en rekke aktiviteter her.

Hønse-Lovisas hus
På Sagene ligger det vesle Hønse-Lovisas hus, navnsatt etter figuren i Oskar Braatens skuespill Ungen. Her er utstillinger og aktiviteter gjennom hele året.SpringbrettDansens hus åpnet i Møllerveien 2 (nedenfor "Vulkan") i 2004, og har fram til nå hatt mer enn 200 forestillinger.

Kunsthøyskolen i Oslo ble samlokalisert ved Akerselva høsten 2010, og er landets største kunsthøyskole. Da var fakultetene for design, visuell kunst og scenekunst være på plass. Her er både ut- og fore-stillinger for publikum.

ElvelangsElvelangs gikk i 2015 av stabelen den 24. september. På denne dagen ble gatelyset slått av langs elva av, og tusenvis av fakler tent fra Frysja ned til Vaterland. Sammen med 20-30.000 vandrere kunne man oppleve magiske kulturinntrykk ved elva. Denne begivenheten finner alltid sted på den torsdagen som ligger nærmest høstjevndøgn.

Wallmans salonger II

Wallmans salonger åpnet ved Vøyenfallene på Sagene i år 2000. De serverer både middagsshow og har nattklubb. Forestillingene er fartsfylte, og artistene samtidig kelnere. Og maten er utsøkt.

Blå er en allsidig kulturinstitusjon i Brenneriveien, med fokus på musikk. Jazz har hele tiden stått i sentrum, men her framføres også elektronisk, hip-hop, pop og rock. Tirsdager er det litteraturkveld, og på mandager kan du trimme her (Gymbaloo).

DogA og kulturkirken JacobNorsk Design og Arkitektursenter (DogA) ligger på vestsiden av elva, nesten nede ved Ankerbrua. Her er både utstillinger og arrangementer, og i tillegg to gode restauranter som er vendt ut mot elva. Det er trivelig i de to gamle bygningene til Ankertorget transformatorstasjon.

Kulturkirken Jacob ligger nesten vegg i vegg med DogA, og kjennes igjen som et kirkebygg. Her framføres både musikk, dramatikk og andre kunstformer. Kirkelig kulturverksted står bak denne kulturkirken.

AskepottOperaen, eller mer korrekt: Den Norske Opera & Ballett, ligger ved Akerselvas utløp. Dette kulturbygget har én hovedscene, og to mindre scener. Her er daglige omvisninger på 50 minutter, to restauranter og en bar, og det er daglige forestillinger.