Aktuelt

På lagertomta til Lilleborg har alternativene vært leiligheter eller skole. I januar 2018 bestemte byrådet seg for skole. Og det blir et fint grøntområde mot elva.
Den flotte bygningen og restauranten brant i desember 2015. 23 måneder senere åpnet den på nytt.
Åpnet forsommeren 2017
Laksen går nå opp til Øvre Foss.
Åpnet 17. juni 2013
Se program fra NRK skole
Nå får man info til smarttelefon eller nettbrett.
Akerselva er en sosial og politisk skillelinje i Oslo by.
Den andre mars 2011 rant 6000 liter klor ut av vannbehandlingsanlegget ved Akerselvas start. NIVA-rapporten fra slutten av mai samme år viste at mye av insektlivet har klart seg godt.
Snart ser vi hverken elva eller bygningene langs den på sommerstid.

Bøker om Akerselva

Bok av Senje og JødalDet er skrevet noe om Akerelva, men ikke imponerende mye i bokform. På disse sidene må jeg anbefale Sigurd Senjes og min egen bok: Akerselva (Topografisk forlag, 2005). Det er igjen noen få hundre eksemplarer av opplaget. Den tar vandreren med fra Maridalsvannet til operaen, og forteller hva dere ser underveis. Her beskrives både det historiske, og hva som foregår langs elva i våre dager.


Historien om Akerselva

Høsten 2011 kom Historien om Akerselva gjennom de siste 400 år (Christiania forlag). Forfatteren er historikeren og sivilingeniøren Tallak Moland. Det er en grundig, velskrevet og meget interessant bok om utnyttelsen av vannkrafta i Akerselva. Vi får også kjennskap om hva som har skjedd etter den industrielle perioden, om arbeidet med Akerselva miljøpark, og Byparken. Den som vil lære noe om vassdraget: kjøp dette verket. 


Akerselva. Fra sagatid til opera


I 2003 ga Gunnar Jermann ut boka: Akerselva. Fra sagatid til opera, på Schibsted forlag. Den er antakeligvis utsolgt fra forlaget.

 

 

 

Bok om broene langs Akerselva

En annen utsolgt Schibsted-bok, fra 1990, heter  Fra rynke til smilebånd - langs Akerselva fra bro til bro. Trivelige illustrasjoner, men ganske utdatert.

 

Gratis hefte fra Friluftsetaten

Et gratis hefte fra Friluftsetaten (nå: Bymiljøetaten) ble utgitt i august 2007, og kan fås ved henvendelse til dem. Det heter Turguide Akerselva (har senere kommet i nye opplag) og gir en kortfattet og god innføring til vandringer langs vassdraget.

 

Akerselvas bruer og fosser


I september 2016 kom en ny bok om Akerselvas bruer og fosser. Det er en omfattende og morsom gjennomgang av elvas 49 broer, og går tilbake til 1000-tallet. Den er skrevet av Kjell Egil Sterten. Broene over Akerselva


 

Som en siste bok kan jeg nevne Broene over Akerselva, som kom ut i 2008. Den er utgitt av Freidig Forlag, og skrevet og illustrert av Eva Bjørkvold.